top of page
  • Writer's pictureDr. Tejal

Huskurer mot allergier:

download (10)

Våren är äntligen här efter lång vinter. Men för många kommer våren med allergie. Med symtom som rinnande näsa, nysningar, kliande och till och med astma. Enligt ayurveda är ama (osmält mat som blir slaggprodukter) och låg immunitet är huvud orsakerna till allergier.

Du kanske är en Kapha, Pitta eller Vata men en allergi av något kan ge en mängd olika symtom.En Pitta-baserad allergi till exempel, resulterar i ömmande, röda ögon och inflammerad, kliande näsa. Den kan ge låg feber. En Kapha-allergi däremot kan ge en tung känsla i huvudet, näs- och bihåle täppa, trötthet, svullna ögon och hög slemproduktion. Vata-allergi kan ge näsan och bihålorna mycket torra och gör ont.

Huskurer mot Pitta-allergi

Triphala eller bara Amlaki är en virechan (laxativ) ört och den hjälper dig att få bort Pitta Dosha under allergisäsongen. Andas in kokosolja genom varje näsborre några gånger om dagen, drick Pitta te och drick varm mjölk med en halv tesked gurkmeja.

Huskurer mot Kapha-allergi –

Den här typen av allergi behöver Chyavanprash. Det ska tas två gånger om dagen för att förstärka lungorna. Triphala hjälper också till att rensa ut gifter ur systemet. Den som lider av den här typen av allergi ska ta en tesked triphala innan läggdags.

Huskurer mot Vata-allergi –

Sesamolja är mycket bra mot Vata-orsakade allergier. En tesked Ashwagandha med en kopp varm mjölk innan läggdags balanserar också Vata. De med Vata-orsakade allergier kan använda nasyaolja för torra och ömmande näspassager. Drick ingefära te tre gånger.

225 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page