top of page

Certificate Course in
Ayurveda Therapies

IMG_7821.jpg

Anmälan och kursavgift 

Anmälan görs via mail till info@ayurvedisktcenter.se

 
Skriv gärna lite kort om dig själv om du arbetar som terapeut idag eller om du har tidigare utbildning som terapeut.

Kursavgift 27000 kr (debiteras i block inför varje steg)

Vill du utbilda dig till ayurvedisk behandlings terapeut?
I samarbete med Dr (Vaidya) Tejal Athavle-Limaye, ayurvedisk läkare och panchakarma specialist, erbjuder vi en certifierings kurs i Ayurveda terapi (200 H) med start hösten 2022

Pancha Karma (=fem metoder) är ett ayurvedisk renande och avgiftande behandlingsprogram. Programmet anpassas alltid efter individen och under den här kursen kommer du dels att få lära dig grunderna inom ayurveda, hela 11 olika behandlingar, teori och planering kring hur man lägger upp och utför en panchakarma. Efter avslutad kurs blir du certifierad ayurvedisk panchakarma terapeut.

Kursen är uppdelad i 7 block varav det sista är ett certifierings steg där teoretiskt och praktiskt prov erläggs. Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar som ayurvedisk hälsorådgivare eller massageterapeut idag.

Kursen är utformad för att ge en omfattande utbildning i den traditionella Panchakarma-behandlingen som beskrivs i de klassiska, vediska texterna. Efter avslutad kurs kommer du:

 • Förstå den gamla ayurvediska teorin om elementen, individuell konstitution och hur man tillämpar dem i ett helande sammanhang.

 • Ha kunskap om steg-för-steg-processen för rengöring och föryngring för alla kroppssystem, inklusive de tre faserna av Panchakarma och den femfaldiga avgiftningsprocessen.

 • Veta hur man utformar en skräddarsydd plan för enkla ayurvediska Panchakarma externa terapier för en individ.

 • Förstå syftet, funktionen, indikationerna, kontraindikationerna och hur man utför behandlingar inklusive Abhyanga, Udvartana, Swedana, Shirodhara, Kati Basti och olika bastis, Nasya, Netra Tarpana.

 • Block 1 - 23-25 september (24 h)

  Teoretisk del med grundkurs i AyurvedaLär dig grunderna med doshor (element) Vata, Pitta, Kapha, dhatus (vävnader), shrotas (kanaler), gunas, agni, ama, ojas.

 • Block 2 - 3-6 november (36 h)

  Teoretisk och praktisk delVi lär oss behandlingarna abhyanga och swedana (helkropps och lokal) och teorin bakom behandlingarna, indikation och kontraindikation. Abhyanga - helkroppsmassage med uppvärmd olja. Under behandlingen använder man långa, svepande rörelser med ett tryck som anpassas efter dosha. Behandlingen stärker nervsystem, ökar cirkulationen och skapar djup avslappning i kropp och sinne för såväl kund som terapeut. Swedana - värme har en viktig terapeutisk funktion för att balansera och rena kroppen. En enkel (lokal) typ av värmebehandling är att använda varmvattenflaskor eller heta handdukar. Helkroppsbehandling med värme görs i ett ångtält. Värmebehandling passar bra efter helkroppsmassage eftersom detta bidrar till att toxiner som lösts upp under massagen lättare renas ur kroppen.

 • Block 3 - 9-11 december (24 h)

  Teoretisk och praktisk del Vi lär oss nasya och olika typer av basti och teorin bakom behandlingarna, indikation och kontraindikation.Nasya – en klassisk behandling med örtmedikerad olja som ges via näsborrarna. Enligt Ayurveda anses näsan vara direkta vägen till härnan och dörren till medvetandet. Behandlingen är bland annat bra vid nästäppa, allergier, bihåleinflammation, huvudvärk, migrän och andra näsinfektioner. Basti - kan göras på olika ställen på kroppen och här bygger man ”dammar” som fylls med örtmedikerad olja. Här kommer vi lära oss - Kati Basti(Rygg), Nabhi Basti(Navel), Manya Basti(Nacke), Janu Basti(Knä), Netra basti / Netra Tarpana (Ögon)

 • Block 4 - 20-22 januari (24 h)

  Teoretisk och praktisk delVi lär oss shirodhara och teorin bakom behandlingen, indikation och kontraindikation. Vi kommer vidare fördjupa oss inom teorin kring panchakarma, val av behandlingar beroende på obalans, förberedelse, utförande, avslutande råd, val av oljor, örter osv. Shirodhara - oljestråle på pannan. En ström av olja rinner över pannan och skalpen. Det är en lugnande och avstressande behandling med fokus på sinnet och nervsystemet. Bra behandling vid stress, insomnia och utbrändhet.

 • Block 5 - 24-26 februari (24 h)

  Teoretisk och praktisk del Vi lär oss marma, shiroabhyanga, garshana och teorin bakom behandlingarna, indikation och kontraindikation. Vi kommer fördjupa oss inom teorin kring marmabehandling. Marma – stimulering av marmapunkter (eller så kallade triggerpunkter). Med hjälp av mycket lätt beröring, eterisk olja och uppmärksamhet stimuleras och renas kroppens marmapunkter. Marma är punkter där kropp och sinne som livligast kommunicerar och punkter som står i relation till andra delar i kroppen. Stress och orenheter sätter sig i dessa punkter. Behandlingen ger snabbt en djup vila.Shiroabyanga – huvudmassage som ges över huvud/skalp, ansikte, nacke och axlar. Massagen kan ges med eller utan olja, med klienten i sittande position. Shiroabyanga stimulerar cirkulation och flöden i huvudet samt lugnar ned tänkandet och sinnet. Garshana – helkroppsmassage med råsidenvantar. Garshana är en torrmassage som med ökad cirkulation renar lymfsystemet, ökar förbränningen, stärker matsmältningen och ämnesomsättningen, motverkar celluliter och trötthet.

 • Block 6 - 24-26 mars (24 h)

  Teoretisk och praktisk delVi när oss ayurvedisk ansiktsmassage, kansa ansikts massage och vishesh. Teorin bakom behandlingarna, indikation och kontraindikation. Ayurvedisk ansiktsmassage – En massage som rengör och gör huden mjuk och fylld med lyster. Här kommer vi också titta på olika oljor som är bra vid ansiktsmassage och få lära oss hur man gör sina egna krämer osv. Kansa ansiktsbehandling – Kansa är en stav där en del är av metall, av högsta kvalitet bestående av koppar, tenn och zink. Staven används vid behandlingen och bidrar till ökad cirkulation i blod och lymfa. Alla deltagare får varsin egen kansa. Vishesh – helkropps oljemassage med ganska rejält tryck. En lite kraftigare massage där man går ner på djupet och frigör gammal och djupt liggande spänningar och toxiner.

 • Block 7 - 28-30 april (24 h)

  Certifierings steg och diplomering, inkluderar teoretiskt prov och även praktiska övningar med individuell bedömning. Här kommer vi också titta på leverantörer av de olika material, redskap som behövs vid panchakarma behandling.

Egen praktik under kursen planeras av eleven själv. Tiden motsvarar 30-40 elevbehandlingar (45 h).

bottom of page